Samuelis Jamesas MELTZERIS
  Gimimo data: 1851-03-22
Gimimo vietovė: Traupis (Anykščių r.) »

Trumpai:
Gydytojas fiziologas, mokslininkas, vadovas

2013-11-26   |   Spausdinti

Tėvas Simonas Meltzeris – žydų mokytojas ir rabinas.

Pirmąsias mokslo žinias gavo iš tėvo ir mokydamasis savarankiškai, domėdamasis filosofija, nes skurdžiai gyvenę tėvai neįstengė sūnaus išleisti mokytis.

Devyniolikmetis vedęs turtingo pirklio dukterį, sulaukė piniginės paramos ir išvyko į Kenigsbergą Prūsijoje (dabar – Kaliningradas, Rusija), kur 1870–1875 m. baigė realinę gimnaziją.

1875–1882 m. S. J. Meltzeris, palikęs šeimą tėviškėje, studijavo Berlyno (Vokietija) universitete filosofiją ir mediciną. 1882 m. jis gavo medicinos daktaro mokslinį laipsnį.

1883 m. S. J. Meltzeris atvyko į JAV, vertėsi gydytojo praktika Niujorke, Harlemo ligoninėje, taip pat pradėjo dirbti mokslo tiriamąjį darbą. 1885 m. į Niujorką jis pasikvietė ir savo šeimą, kurią po dešimties išsiskyrimo metų jau galėjo pats išlaikyti.

1892 m. jo tyrimų rezultatai pagaliau sulaukė pripažinimo ir įvertinimo, o S. J. Meltzeris tapo vienu iš ryškiausių XIX a. pabaigos-XX a. pradžios JAV medicinos ir eksperimentinės biologijos mokslų kūrėjų.

Per tris mokslinės veiklos dešimtmečius chirurgijos ir anestezijos srityse jis atrado daug naujų gydymo būdų, vėliau naudotų Pirmojo pasaulinio karo metu ir nepasenusių iki XXI a. pradžios. S. J. Meltzeris pirmasis pripažino astmą alergine liga, pradėjo naudoti deguonies kaukes, dedamas ant paciento veido. Jo mokslinės veiklos rezultatai lėmė, kad endokrinologija buvo išskirta į atskirą medicinos mokslų šaką.

1906–1919 m. S. J. Meltzeris buvo Niujorko Rokfelerio medicininių tyrimų instituto Fiziologijos ir farmakologijos skyriaus (Department of Physiology and Pharmacology in the Rockefeller Institute for Medical Research) direktorius. Pirmojo pasaulinio karo metais jis vadovavo JAV kariuomenės medicininio aptarnavimo korpusui.

1909 m. jis įsteigė Amerikos klinikinių tyrimų pažangos organizaciją (American Society for the Advancement of Clinical Investigation) ir buvo jos pirmininkas. Nuo 1915 m. jis buvo ir Amerikos fiziologų asociacijos (Association of American Physiologists) vadovas. 1918 m. įsikūrus Amerikos krūtinės ląstos chirurgijos asociacijai (American Association for Thoracic Surgery), jis buvo išrinktas ir šios organizacijos prezidentu.

1903–1919 m. S. J. Meltzeris paskelbė 60 mokslinių straipsnių anesteziologijos tema, o iš viso jis parengė apie 300 publikacijų medicinos temomis.

Vedė 1870 m., žmona Olga Levitt-Meltzer. Vaikai Clara ir Victoras – medikai psichologai.

Mirė 1920 m. lapkričio 7 d. Niujorke (JAV). Palaikai buvo kremuoti.