Anykštėnų biografijų žinynas - http://www.anykstenai.lt/asmenys
Antanas MITAŠIŪNAS
2014-02-24

Vardas: Antanas
Pavardė: MITAŠIŪNAS
Gimimo data: 1952-01-29
Gimimo vieta: Pageldonio k. (Anykščių r.)

Trumpai:
Mokslininkas matematikas, pedagogas


1958–1969 m. mokėsi Traupio (Anykščių r.) vidurinėje mokykloje ir ją baigė su pagyrimu. 1969–1974 m. studijavo Vilniaus universiteto Matematikos fakultete, jį irgi baigė su pagyrimu ir įgijo matematiko išsilavinimą.

1974–1975 m. A. Mitašiūnas dirbo Vilniaus universiteto Skaičiavimo centre programuotoju.

1975–1977 m. jis stažavosi Maskvos (Rusija) M. Lomonosovo universiteto Skaičiavimo matematikos ir kibernetikos fakulteto Sisteminio programavimo katedroje, o 1977–1980 m. ten pat baigė aspirantūrą.

1981 m. Maskvos M. Lomonosovo universitete jis apsigynė fizikos-matematikos mokslų kandidato disertaciją "Sudėtinių ciklų optimalios realizacijos uždavinio formalus tyrimas" pagal specialybę "Skaičiavimo mašinų ir sistemų matematinė ir programinė įranga", 1993 m. nostrifikuotas fizinių mokslų, matematikos daktaras.

Grįžęs po studijų Maskvoje, A. Mitašiūnas 1981–1982 m. buvo Vilniaus universiteto Skaičiavimo centro Mokymo skyriaus vedėjas, 1982–1992 m. – Vilniaus universiteto Matematikos fakulteto Informatikos katedros vyresnysis dėstytojas, nuo 1992 m. – docentas.

Nuo 1993 m. iki šiol jis yra Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto Informatikos katedros vedėjas.

Nuo 1991 m. jis yra ir uždarosios akcinės bendrovės  "Mit-Soft" steigėjas ir generalinis direktorius. Jo įkurta ir sėkmingai iki šiol veikianti įmonė yra programų kūrimo proceso srities pradininkė Lietuvoje.

A. Mitašiūnas yra Lietuvos matematikų draugijos bei Lietuvos kompiuterininkų sąjungos narys, UNESCO tarpvyriausybinės informatikos programos atstovas ir asociacijos "Nacionalinis programinės įrangos ir paslaugų klasteris" prezidentas. Jis vadovavo apie 50 informatikos gamybinių projektų įvairių informacinių sistemų srityje.

2002 m. Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete jo iniciatyva buvo įsteigta Programų sistemų bakalauro studijų programa – viena pirmųjų tokia pasaulio universitetuose. 

Dirbdamas Vilniaus universitete, A. Mitašiūnas parengė ir dėsto šio universiteto studentams kompiuterių architektūros, transliavimo metodų, operacinių sistemų, programų kūrimo proceso, kokybės valdymo kursus.

Jo mokslinio darbo kryptys – ciklų optimizacija, radioelektroninės aparatūros topologijos projektavimo automatizavimas bei programų kūrimo proceso kokybės valdymas. Jis domisi informatikos mokymo, mokslo ir gamybos integravimo galimybėmis, tarptautiniu bendradarbiavimu, vykdant informatikos gamybinius projektus.

A. Mitašiūnas parengė ir paskelbė daugiau kaip 60 mokslinių darbų bei publikacijų, sudarė mokymo priemonę studentams "Kompiuterių architektūra" (2003 m.).

Moka rusų, anglų ir prancūzų kalbas.

Vedęs, žmona Idalija Mitašiūnienė (g. 1952 m.). Vaikai: Jonas Mitašiūnas (g. 1982 m.) – mokslininkas informatikas, Ieva Mitašiūnaitė-Besson (g. 1982 m.) – mokslininkė matematikė.